#hero .m-auto p{visibility:hidden;}#hero .m-auto h1{text-transform:uppercase;}.vc_custom_1540592697813 .wpb_wrapper h3{font-size:20px;font-weight:700;}.vc_custom_1540592756849 .wpb_wrapper h3{font-size:20px;font-weight:700;}.vc_custom_1540592697813 .wpb_wrapper h2{font-weight:700;}.vc_custom_1540592756849 .wpb_wrapper h2{font-weight:700;}@media (min-width:768px){.vc_custom_1540592697813 .wpb_wrapper h2{font-size:22px;}.hentry .vc_custom_1515364462621 h2{font-size:26px !important;}}
Skidåkning Engelberg

Skidåkning Engelberg

Engelberg.nu > Skidåkning Engelberg

Engelberg är ett populärt resmål under både vinter- och sommarmånaderna, men visst är det för den fantastiska offpistskidåkningen som friåkare från hela världen vallfärdar till byn.

Offpisten är lättillgänglig och hittas på nordsidan Titlis och sydsidan Brunni. Men det finns också 19 fina pister och nedfarter för den som vill hålla sig i backen. byn och på berget finns också fina skidspår för den som hellre åker på längden än utför.

Själva byn ligger på 1050 m.ö.h.

Brunni – åkning på soliga sydsidan

Brunni i Engelberg. Nordsidan och Mt. Titlis i bakgrunden.Brunni i Engelberg är skidområdet i som ligger på sydsidan. Längst ner i dalen på Brunnisidan hittar man Klostermatte och backarna för den som är ny på utförsåkningen. De som vill åka lite brantare tar kabinen upp till Ristis på bara några minuter, och kan där får en fin utsikt över dalen och nordsidan.

Brunni erbjuder enklare och flackare skidåkning än Mt. Titlis, men här finns däremot mycket bra skogsskidåkning och luncherna i solen är alltid rätt. Åkningen sker mellan 1600 och 2040 m.ö.h. och det finns många möjligheter att hitta bra offpist även här, där det är värt att åka med en guide eller lokal förmåga som hittar på berget.

Skidåkning för hela familjen

Förutom att solen naturligt ligger på under dagen, vilket öppnar upp för trevliga luncher i backen, är området och pisterna inte lika branta som backarna på nordsidan och Mt. Titlis. Det gör Brunni till ett perfekt område för barnfamiljer och andra som vill skida ned för böljande pister nedanför trädgränsen.

Mt. Titlis – brant åkning på nordsidan

Mt. TitlisPå nordsidan Titlis kommer du upp med kabinen på 3020 m.ö.h. med möjligheter till åkning i avancerade pister, men också otroligt bra och lättillgänglig offpist. Utan att behöva ta av dig skidor eller snowboard når du enkelt kända åk som Laub, Steinberg, Stora/Mellan/Lilla Zuls och Galtiberg. Väderstrecket gör att snön länge ligger kall och tillåter en stabil snöbas långt in på säsongen.

När åken har blivit uppkörda och det har gått ett par dagar utan ny snö kan det vara värt att hike:a till mer svåråtkomliga åk. Boka gärna en bergsguide, dels för att dessa hittar de bästa åken på berget och dels för din egen säkerhet när ni ska navigera mellan sprickor och avsatser.

För du ska inte låta dig luras av att offpisten är så lättillgänglig. Att den är det kan lätt inge en falsk trygghetskänsla, men det finns många partier som du kan hamna fel i. Det är också viktigt att lyssna på lavinrapporterna och inte åka där det kan rasa snö ovanifrån.

Utrustning och kunskaper för offpiståkning

Om du ska bege dig utanför pisten är det förstås a och o att ha gått en lavinkurs och ha komplett lavinutrustning (sändare, spade och sond som du vet hur du använder). Se till att dina medskidåkare också vet vad som gäller så att du kan få den hjälp du behöver om du skulle fastna i en lavin. Om du har möjlighet att köpa eller hyra en lavinryggsäck bör du också göra det.

Liftarna

Åk hela vägen upp till toppen med den nyrenoverade gondolan, Titlis Rotair, världens första roterande lift. Tidigare snurrade bara golvet 360 grader men sedan vintersäsongen 2014/2015 roterar hela kabinen ett helt varv på vägen upp till toppstationen på 3020 m.ö.h. med en magisk utsikt över bergsmassivet genom panoramafönstren.

Annars är förstås liftnyheten Titlis Xpress, en gondola som tar 8 personer från dalstationen till Trübsee och Stand på bara 16 minuter. Den halverar den tidigare restiden!

Nordsidan Titlis sett från sydsidan BrunniFrån Stand tar du kabinen upp till toppen på 3020 m.ö.h. Vid Stand kan du också äta gott på restaurangen, gärna utomhus när solen är framme eller lite längre in på säsongen när solens strålar når terrassen.

Pist & offpist

Åk i pisterna uppe på glaciären eller boka en bergsguide som visar vägen ned för någon av de berömda offpiståken Steinberg eller Galtiberg. Det finns många ställen att köra fel på, och regeln är som vanligt att “följ inga spår”.

Steinberg skiljer Stand-sidan och Jochpass-sidan åt, och de två områdena återförenas med transportliften Trübsee Hopper vid den (under vintern) igenfrusna sjön Trübsee.

Vid Jochpass finns flera fina pister och möjligheter att åka orörd pudersnö i Wendelücke och Züls-området. Här kan du fylla på energidepåerna på exempelvis Berghuis Jochpass bords- eller självservering.

Pistkarta

Pistkarta Engelberg